Praktijkdag pijneducatie

Praktijkdag pijneducatie

Tijdsduur: 1 lesdag
Datum cursus: Vrijdag 13 december 2024
Doelgroep: Fysiotherapeuten
Niveau: Post HBO
Docenten: Prof. dr. Jo Nijs & Drs. Eva Huysmans

Jo Nijs is hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij is kinesitherapeut in het Universitair Ziekenhuis Brussel en gastprofessor aan de Universiteit van Gotenburg (Zweden). Hij is houder van de Leerstoel de Berekuyl academy, gericht op oncologische revalidatie. Zijn onderzoek en klinische activiteiten zijn gericht op chronische pijn en vermoeidheid bij kanker overlevers en musculoskeletale pijn. Hij is (co-)auteur van 274 peer reviewed publicaties (waaronder papers in The Lancet, JAMA Neurology en The Lancet Rheumatology), heeft 10 miljoen € aan onderzoeksubsidies bekomen, is promotor van 20 afgelegde doctoraten en fungeerde meer dan 300 maal als genodigde spreker op (inter)nationale bijeenkomsten in 25 verschillende landen (incl. 36 keynotes). Op het vlak van praktijkgerichte scholingen doceerde hij in 99 cursussen aan meer dan 3000 clinici in 12 verschillende landen en 4 continenten. Jo staat tweede gerangschikt op de wereldranglijst van chronische pijnonderzoekers (expertscape.com). In 2017 was hij laureaat van de ‘Excellence in Research Award’ van het Amerikaanse JOSPT, en in 2020 ontving hij de Francqui Leerstoel van de Universiteit Hasselt.

Eva studeerde in 2015 af als Master of Science in de Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie aan de Vrije Universiteit Brussel. Sinds november 2015 is zij werkzaam als doctoraatsonderzoeker aan diezelfde universiteit. Haar onderzoek richt zich vooral op de effectiviteit van pijneducatie in een perioperatieve setting, waarbij ze onder andere de relatie tussen maladaptieve cognitieve en emotionele factoren en gezondheidszorggebruik onderzoekt. Eva is (co-)auteur van 31 peer-reviewed wetenschappelijke publicaties. Naast haar onderzoeksactiviteiten is Eva ook actief als kinesitherapeut binnen de chronische pijnrevalidatie van het UZ Brussel en geeft ze regelmatig lezingen en cursussen over pijnrevalidatie voor clinici.

Cursusbeschrijving:
Veel patiënten begrijpen hun pijnklachten verkeerd, hetgeen een voorname barrière vormt om met oefentherapie aan de slag te gaan, en/of om oefentherapie vol te houden. Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat kinesitherapeuten bij uitstek de zorgenverstrekkers zijn die door middel van pijneducatie deze barrière kunnen wegwerken. Eens je als therapeut de vaardigheid bezit, kan je deze inzetten bij heel uiteenlopende patiëntengroepen, waaronder musculoskeletale aandoeningen zoals artrose, rug en nekpijn, post chirurgische pijn, aanhoudende sportletsels en ook kanker gerelateerde pijn. Pijneducatie is een evidence-based onderdeel van de behandeling van deze aandoeningen, maar de implementatie van deze inzichten in de kinesitherapeutische praktijk heeft nog een ruime progressiemarge. Daaraan willen we in deze cursus tegemoet komen, door op praktische wijze de deelnemers bij de hand te nemen en gerichte vaardigheden voor de dagelijkse praktijk aan te leren. Jullie patiënten varen er wel bij!

Programma:

1. 09.00-09.10 uur: Welkom
2. 09.10-10.00 uur: Pijneducatie voor patiënten met aanhoudende pijn: rationale & evidence
3. 10.00-10.30 uur: Demonstratie pijneducatie sessie 1
4. 10.30-11.00 uur: Vaardigheidstraining pijneducatie sessie 1
5. 11:00-11:30 uur: Koffie/theepauze
6. 11:30-12:30 uur: Vaardigheidstraining pijneducatie sessie 1 vervolg
7. 12:30-13:30 uur: Lunch
8. 13:30-14:00 uur: Vaardigheidstraining pijneducatie sessie 2
9. 14:00-15:00 uur: Integratie van pijneducatie & pijncommunicatie tijdens andere onderdelen van de multimodale behandeling
10. 15:00-16:00 uur: Vaardigheidstraining integratie van pijncommunicatie tijdens de multimodale behandeling
11. 16:00-16:30 uur: Conclusie en reflecties richting implementatie in jullie klinische setting

Doelstelling:
Bij het afronden van deze 1-daagse cursus zullen deelnemers in staat zijn om:

1. Patiënten die nood hebben aan pijneducatie te herkennen;
2. Pijneducatie te geven aan patiënten;
3. Pijneducatie te integreren in een volledig behandelprogramma voor pijnpatiënten.


Cursus: Praktijkdag pijneducatie
Locatie: Van der Valk Hotel Nijmegen - Lent
Hertog Eduardplein 4
6663 AN Nijmegen
Parkeren: Gratis
Tijdstip: 09.00 uur - 16.30 uur
Studie uren: 6 contacturen
Accreditatie: 6 punten in aanvraag voor de registers Algemeen en Manueel voor het KRF en SKF en Kwaliteitsregister Paramedici voor Ergotherapeuten en Oefentherapeuten
Prijs: €349,- vrijgesteld van BTW incl. lunch, frisdrank, koffie, thee en cursusmateriaal

Cursusaanbod

Contact

Voor vragen en/of opmerkingen staat ons team altijd voor u klaar!

Contact